Önceki gün Twitter hesabımızdan ve Instagram story üzerinden yayınladığımız Mısır’dan ithal ketçap ve mayonez paylaşımımız çok konuşuldu. Öyle ki uzun yıllardır Polonya ve Hollanda’dan ithal edilen Heinz markalı ketçaplar ve ülkemizde üretilen yine aynı markalı mayonezler ne olduysa ucuzluk marketlerinde Menşei: Mısır etiketleriyle yer bulmuştu.

Kaldı ki; mesele sadece ürünlerin Mısır’dan ülkemize ithal edilmesi de değildi. Detaylı bakıldığında ürün içeriklerinde çok ciddi kalite farklılıkları da olduğunu gördük, görsellerde de özetledik. Fakat işin ilginç tarafı Heinz markası bu ürünleri sanki hiçbir içerik farklılığı yokmuş veya Mısır’daki üretimlerde aynı kaliteyi koruyormuş gibi göstererek “150 yıllık efsane lezzet” diyerek tüketicilere “yutturmaya” çalışıyordu.

İlk olarak ürünün Mısır’dan ithal edilmesi hususunu ele alalım ki; bu durum artık mercimekten pirince, cevizden susama aklımıza gelecek birçok bakliyat ve kuruyemişte maalesef alıştığımız, alıştırıldığımız bir tabloya dönüştü. Hollanda veya Polonya yerine Mısır’dan ithal ketçap ise akıllara birçok farklı hususu getirdi. Fakat işin daha önemli kısmı ürünlerin içeriklerindeki kalite farklılıkları ve bu düşük kalite ürünlerin birçok tüketicinin daha ekonomik olduğu için tercih ettiği ucuzluk veya indirim marketleri olarak adlandırılan Discount marketlerde satılıyor olmasıydı. Biz Gıda Dedektifi olarak tüketicilerin ekonomik durumlarını göz önüne alarak, aynı marka, aynı etiket ve sanki aynı içeriği sunuyormuş gibi satış yapan firmalara asla göz yummayacağız.
Bu bakış açısıyla incelediğimiz Mısır’dan ithal edilen Ketçap ürününde Domates salçası olduğu hemen gözümüze çarptı. Öyle ki, Polonya ya da Hollanda’dan ithal Heinz markalı ketçaplar özellikle yüksek oranda domates kullanmasıyla övünen ifadeler içerir. Fakat bu üründe Domates değil, Domates salçası bulunuyor.
Benzer durum mayonez için de geçerli. Ülkemizde üretilen Mayonezler Ayçiçek yağı içeriyorken, Mısır’dan ithal edilen bu ürünlerde Rafine Soya Fasulyesi yağı hemen dikkatimizi çekti. Üründe aynı zamanda daha düşük oranda yumurta sarısı bulunduğu da gözümüzden kaçmadı. Yani kısacası; 150 yıllık o lezzet, bu lezzet değil. #NeYediğiniziBilin