Özel Araştırma

Torku No On ambalajlarını değiştirdi, üretici firma bilgisi kaldırıldı!


Mart ayında piyasaya çıkan fakat lansman ve tanıtımları geçtiğimiz haftalara sarkan Torku’nun yeni gazlı içeceği Torku No On’un etiket bilgilerinde değişikliğe gidildi. Etikette daha önce detayları belirtilmeyen Bitki Özlü Özgün Konsantre ifadesinin detayları verilirken; ürünü Torku adına fason olarak üreten Oğuz Gıda’ya ait TR-01-K-00025 işletme kodunun kaldırıldığı görülüyor. Ürün tarafımızca Mart ayında incelenmiş ve geçtiğimiz haftalarda yapılan lansman sırasında da yeniden gündeme gelmişti. Ürünün fason üretim olduğunu ve Konya’daki Torku’ya ait tesislerde değil; Adana’daki Oğuz Gıda’ya ait tesislerde üretildiğini etiket üzerinden tespit ederek sizlere aktarmıştık.

Firma bu konuyla ilgili Twitter’dan gelen soruları gizleyerek fason üretim meselesinin üstünü örtmeye çalışmış, konuyla ilgili çeşitli hesaplar üzerinden “Torku’ya saldırdığımız” veya “Kötü niyetli paylaşım yaptığımız” gibi mesnetsiz iddialara maruz kalmıştık. Torku belli ki bu paylaşımlardan sonra geriye kalan tek seçeneği kullanmaya karar verdi ve tüketiciye sadece işletme kodu üzerinden beyan ettiği ve yasal olarak zorunlu olduğu işletme kodu beyanını etiketten kaldırdı. Konuyla ilgili CİMER üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı’na şikayetlerimizi bugün itibariyle gönderiyoruz. Tüketicinin doğru bilgilendirilmesi adına her türlü baskıya ve tehdide rağmen tarafsız ve bağımsız yayınlarımıza devam edeceğiz.

Gelelim etiket üzerindeki diğer farklılıklara. Torku No On ürününün değişen etiketinde ön yüzde yer alan ve slogan olarak seçilen “Başka bir şey” ifadesinin de “Ne Kola ne Gazoz, Başka bir şey” olarak değiştirildiğini görüyoruz. Ambalajın ön yüzünde ayrıca “Yapay lezzet içermez. Kendine özgü lezzet. Rengi de doğal. İçiniz rahat içiniz.” ifadelerinin eklendiği görülüyor. Bir diğer önemli farklılık ise daha önceki incelememizde içeriğinin açıklanmadığını vurguladığımız “Özgün Konsantre” olarak açıklanan Bitki Özlü Karışımın detaylarının bu etikette açıklanıyor olması. Buna göre bitki özlü karışım Elma ve Limon yanı sıra; Meyan kökü, Hibiskus ve Siyah havuçtan oluşuyor. Üründe ayrıca detayları belirtilmeyen Doğal aroma vericiler yer alıyor. Bu aromaların ne aroması olduğu ise etikette beyan edilmiyor. #NeİçtiğiniziBilin



Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri