Yoğurt

Vivo Yoğurt Mayası


Önceki günlerde market rafında rastladığımız Vivo  markalı yoğurt mayasını inceleyeceğiz. Ürün tek pakette 4 adet 1 gr.’lık maya – ve bazı ilave bileşenler içeriyor. “Evde yapmak çok kolay” sloganıyla satılan maya Ukrayna’dan ithal ediliyor. Yani “ev yapımı” diye çaldığınız yoğurdun mayası Ukrayna’dan geliyor.

Ürün içeriğine baktığımızdaysa bizi bir sürpriz karşılıyor. Öyle ki; ürün içeriğinde ilk sırada nişasta bazlı bir şeker türü olan Maltodesktrin karşımıza çıkıyor. Üründe 2. Sırada ise; süt şekeri olan Laktoz bulunuyor. Bu iki içerik yapılan yoğurdun nispeten daha “şekerli” bir tada sahip olmasına sebep olabilir. Yoğurt mayasında bu ilave şekerleri saymazsak, geleneksel yoğurt yapımında kullanılan ve sütün fermentasyonunda rol oynayan bakteriler yer alıyor. Bunlar sırasıyla Streptococcus Thermophilus, Lactobacillus Delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Lactis olarak sıralanıyor.

Streptococcus thermophilus, kolon sağlığını ve bağışıklık sistemini destekleyen, ince bağırsak hasarlarına karşı koruyan ve ayrıca antibiyotik ilişkili ishale karşı mücadele edebilen önemli bir probiyotik bakteridir. Lactobacillus Delbrueckii ssp. Bulgaricus adını ilk ortaya cıktığı ülke olan Bulgaristan’dan almaktadır. Bakteri sütte beslenerek laktik asit fermantasyonu yapar ve onu yoğurda dönüştürür. Enzimleriyle laktozu basit şekerlere parçalar. Bağırsaklarda yaşayan bir bakteri türü olan Lactobacillus Acidophilus insan sağlığı açısından önem arz ediyor. Laktik asit ürettiği için ismini buradan alıyor. Lactobacillus Acidophilus’un kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu, diareye karşı koruduğu ve azalttığı, vainal enfeksiyonlara karşı koruduğu, kilo vermeye yardımcı olduğu ve gribe karşı koruduğu yönünde çalışmalar bulunmaktadır.

Son olarak Bifidobacterium Lactis yine bağışıklık sistemine katkı sağlayan bir bakteri türüdür. Laktozu sindirmeye yarayan Bifidobacterium Lactis, ülseratif kolite fayda sağladığı ve çölyak hastalığının etkileriyle mücadelede olumlu katkı sağladığına dair bulgular vardır. Bu bakteri aynı zamanda ishal oluşumu da azaltmaya yardımcı olmaktadır. #NeYediğiniziBilin

Yorum Yazabilirsiniz;


Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri