Gündem Özel

Irkçı ifadelerin tartışıldığı bu saatlerde Eti firmasını da ivedilikle göreve çağırıyoruz.


Bu akşam Paris Saint Germain ile Medipol Başakşehir arasında oynanan maç, dördüncü hakemin ırkçı ifadeler kullanması üzerine ertelendi. Tüm futbolcular 14’üncü dakikada sahayı terk etti. Paris’te uluslararası düzeyde yaşanan ırkçılık söylemi bizlere birkez daha ırkçılığın çirkin yüzünü gösterdi. Bu kapsamda ırkçılık söylemi haline gelen ve tüm dünyada tepkilere sebep olan Negro ifadesiyle yıllardır ürünlerinde kullanan Eti firmasını da bu ürünle ilgili yurtdışında yaptığı gibi Türkiye’de ivedilikle isim değişikliğine çağırıyoruz

Fakat bu durum sadece bununla sınırlı değil. Eti firması da bu ırkçı söylemin farkında olacak ki; Türkiye’de Negro adıyla sattığı bu “siyah” konseptli çikolatayı yurtdışında bu isimle satmamakta ya da satmayı başaramamaktadır. Öyle ki; aynı ürün yurtdışında Mola ismiyle satılırken ürünün etiket görseli olarak da içerik olarak da aynı olduğu aşikardır. Yurtdışında Mola olarak satılan ürün ülkemizde halen ırkçı bir söylemi altında satılmakta olup, bu durum yakışıksızdır.

Gıda Dedektifi olarak bu akşamki ırkçılık söylemi sürecini ilk anından bu yana takip etmekteyiz. Irkçı bir ifade olarak tüm dünyada kabul edilmiş ve üzerinde hassasiyetle durulan bu ifadenin Türkiye’nin tamamında satılan bir üründe alenen kullanılıyor olması ve ürünün siyah konseptinin bu ifadeyle tanımlanıyor olması buradaki amacın dışına çıkıldığını açıkça göstermektedir. Bundan 30 yıl önce dünyada böyle bir hassasiyet olmadığı kabulüyle halen bu isimde diretmek yerine, ulusal ve uluslararası hassasiyetlere azami önem gösterilerek; en azından yurtdışındaki isim değişikliği baz alınarak aynı saygıyı ülkemiz adına ulusal düzeyde de göstermek üretici firmanın ivedilikle yapması gereken bir uygulamadır. Eti firmasını ivedilikle bu ürünün isminde revizyona gitmeye veya ürüne kısa bir “mola” vermeye çağırıyoruz.

BİR YIL SONRA GELEN DÜZENLEME: ETİ, köklü markalarından ETİ Negro’nun adını “negro” kelimesinin kimi ülkelerde ayrımcılık ifadesi olarak kullanılmasından ötürü değiştirdi. Eti tarafından yapılan açıklamada; “İnsan hakları ve tüm insani değerlere aykırı şekilde ten rengi sebebiyle ayrımcılık, ne yazık ki küreselleşen dünyada halen en büyük sorunlar arasında yer almaktadır. Günümüzde negro kelimesi de maalesef bazı ülkelerde ayrımcılık ifadesi olarak kullanılabilmektedir. Yıllar önce kakaolu bisküvimizi tarif etmek amacıyla seçtiğimiz marka ismimizin, ülkemiz ve kültürümüzde hiçbir karşılığı olmadığı halde çok nadiren bile olsa olumsuz çağrışımlara sebep olacak şekilde kullanılması kabul edebileceğimiz bir durum asla olamaz.” ifadelerine yer verildi.



Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri