Özel Araştırma

Eczanelerde ilaç gibi satılan pekmez artık marketlerde!


Bu yılın Ocak ayında eczanelerde gıda takviyesi olarak satılan vitamin ilaveli keçiboynuzu özünü incelediğimiz Hünnap firması sonrasında hesabımıza yönelik başlattığı iftira kampanyası sürecinde soluğu önce haksız ithamlarla dolu suç duyurularında, 1milyon₺’lik tazminat davalarında ve savcılıklardan lehimize gelen takipsizlik kararları sonrasında da nihayet market raflarında aldı. Bu market ürününü tanıtmak için de hakkımızda attıkları iftiralar sonrasında tüketicinin yeniden gözüne girebilmek adına 40 kilo verip influencer olmaya karar veren edebiyat öğretmenlerinden, inşaat mühendislerini kimyager gibi parlatan ajans sahiplerine kadar birçok hesabı parasıyla satın alıp örtülü reklamlara başvuruyorlar. Fakat neyse ki gerçekleri sizleri kandırmadan yazan bir Gıda Dedektifi var.

Markette satışa başlamalarıyla yıllardır ürünlerinin reklamını yaptırdıkları eczacılardan tepki çeken firma bu sefer de eczacıları “Özel ürünler ile eczane karlılığına katkı bulunmaya devam edeceğiz” açıklamalarıyla ikna etmeye çalışıyor. Diğer yandan marketlerde satışa çıkan ve ilave vitamin içermeyen üründe kg. bazında verilerek yüksek gösterilen vitamin ve mineraller bu sefer 100 gr. bazında – olması gerektiği gibi veriliyor. Fakat ilginçtir; firmanın bol bol vurguladığı fakat aslında o kadar da yüksek olmayan demir içeriğine marketlerde satılan ürünlerde yer verilmemiş olmasıdır.

İlginç olan bir diğer nokta ise, markette satılan üründeki keçiboynuzu özünün eczanede “ilaç niyetine” satılan üründen daha yüksek değerler içeriyor olmasıdır! İlaç niyetine satılan üründe magnezyum oranı 100 gr.’da 53,2 mg. iken marketteki üründe aynı bileşen 62,2 mg. bulunuyor. Yine eczanede ilaç niyetine satılan üründe 94,3 mg. kalsiyum bulunurken, marketteki üründe 121,9 mg. kalsiyum bulunuyor. Fakat tüm bu mineraller 100 gr. keçiboynuzu tüketildiğinde %14-15 oranında günlük ihtiyacı karşılıyor. Yani bir kaşık keçiboynuzu özü tükettiğinizde minerallerin sadece %2-3 oranında günlük ihtiyacı karşıladığını görüyorsunuz.

Sonuç olarak bu ürünleri örtülü reklam alarak, para karşılığında “ballandıra ballandıra” anlatanlara ve ilaç niyetine pazarlayanlara bir de bu gözle bakmayı unutmayın. #NeYediğiniziBilin



Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri