Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından 2021 Birlemiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu yayınlandı. Açıklanan rapora göre Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiği ortaya kondu. Buna göre Türkiye’de her yıl kişi başına tam 93 kg. yiyecek çöpe atılıyor. Bu da marketler, restoranlar ve evlerde tüketime hazır her 100 gıdanın 17’sinin doğrudan çöpe gittiği anlamına geliyor. Raporda yapılan bu israfın %40’ının henüz evlere girmeden yapıldığı ifade ediliyor. Bu da marketlerde ve restoranlarda yapılan israfa işaret ediyor.
Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan rapora göre dünya genelinde israf edilen toplam gıda ise 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geliyor. Raporda gıda israfının Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün daha önceki tahmininin iki katından fazla olduğu belirtiliyor. Bunda da özellikle koronavirüs dönemi ve ülkemizdeki gıda fiyatlarında ortaya çıkan enflasyonun etkisi olduğu düşünülüyor – ki marketlerde ve restoranlarda israfın çoğunluğu tarihi geçmiş veya tüketilmemiş gıdalardan oluşuyor.

Raporda en çok gıda israfı yapan 10 ülke sıralamasında ise ilk 3 sırada; Hindistan, Nijerya ve Endonezya yer alıyor. Buna göre Hindistan’da 8* milyon tondan fazla gıdanın israf edildiği belirtiliyor. Sıralamada 4. sıradaki ABD’de ise bu oran 20 milyon ton olarak belirtiliyor. Programın Başkanı Inger Andersen, bu yıl sonlarında yapılacak iklim ve biyoçeşitlilik zirvelerinden önce tüm ülkeleri israfla mücadele konusunda çaba harcamaya çağırıyor. Andersen, “İklim değişikliği, doğa ve biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve israfla mücadelede ciddi olduğumuzu göstermek için dünya genelinde tüm işletmeler, hükümetler ve vatandaşların gıda israfı konusunda üzerine düşeni yapması gerekiyor. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gıda israfının 2030’a kadar yarı yarıya azaltılmasını öngörüyor. #NeYediğiniziBilin