Geçtiğimiz aylarda Gıda Dedektifi’ne yönelik iftiralarla gündeme gelen Hünnap firması, yapılan şikayetler sonrasında pazarlama kanalı olarak eczanelerde sattığı Keçiboynuzu Özü ürünüyle ilgili Reklam Kurulu’ndan 419 bin₺’lik idari para cezasına çarptırılmıştı. Söz konusu firma bu kez de fason olarak ürettirdiği Propolis ürünlerinin “Glikoz içermez” ve “Alkol içermez” ifadeleri reklamlarıyla ilgili Reklam Kurulu’nun incelemesine tabi tutuldu.

Tek bir üretim tesisi olmamasına rağmen ürünleri kendi üretiyor gibi gösteren reklam filmleriyle geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Hünnap firması Propolis üretiminde de sırf piyasadaki talepten pay almak adına fason üretime yöneldi. Etiket üzerinde gerçek üreticinin ismi ve adresine yer vermeyen Hünnap firması yaptığı reklam kampanyasında da Reklam Kurulu’na göre tüketiciyi aldatıcı ifadelere yer verdi. Balen markasıyla bilinen Balen firması tarafından üretilmesine rağmen etikette tüketiciye açıkça beyan edilmeyen ürünün üretici unvanı veya adres gibi bilgileri etikette yer almıyor. Bu karar sonrasında ürünün içeriğindeki alkol oranı ve etiket beyanıyla ilgili de Tarım Bakanlığı çalışma başlattı.
Reklam Kurulu yaptığı değerlendirmede; “Adı geçen ürünün ambalajının 14.10.2020 tarihli incelemesinde, “Propolis ekstresi” olan sıvı takviye edici gıdanın etiketinde ve anılan internet sitesinde yer alan reklam görsellerinde “Alkol ve Glikol İçermeyen Formülüyle Daha Güvenli Kullanım”, “Ekstrakt Özelliğiyle Daha Güçlü Etki” ve “Ham propolisten saf propolis eldesi için yapılan ekstraksiyon işleminde kullanılan etil alkol uzaklaştırılarak son üründe hiç alkol bulunmamaktadır.” şeklinde ifadelere yer verildiği tespit edilmiştir.” ifadeleriyle yapılan tespitlere yer verdi.
Reklam Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede; “Ürünün etil alkolde ekstrakte edilmesine karşın bahse konu tanıtımlarda “Alkol ve glikol içermeyen formül” ifadesinin kullanılmasının düzenlemeye aykırılık teşkil ettiği, diğer taraftan; Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Hakkında Kılavuzun 22’nci maddesinde yer alan “Bu kılavuzda belirlenen hükümler dışında gıda bileşenlerinin yokluğuna dair beyanlar kullanılamaz.” hükmü kapsamında “Alkol ve glikol içermeyen formül” ifadesinin kullanımının uygun olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bu kapsamda söz konusu reklamların Sağlık Beyanı ile Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkında Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ilgili maddelerine aykırılık teşkil ettiği tespit edilmiştir. Bu aykırılık sebebiyle de firmaya reklamları durdurma cezasına hükmedilmiştir. #NeYediğiniziBilin