Gündem Özel

ABD’de Subway markalı ton balıklı sandviçte ton balığı olmadığı iddiası analizlerle desteklendi.


Geçtiğimiz aylarda ekmeklerindeki şeker oranının yüksekliğinden dolayı ekmek olarak kabul edilemeyeceğine hükmedilen dünyaca ünlü fast-food zinciri Subway’in sandviçleriyle ilgili başka bir dava ile karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Karen Dhanowa ve Nilima Amin, Subway restoranlarında satılan ton balığı sandviçlerinin “ton balığı içermediği” iddiasıyla firma hakkında 5 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Davaya ek olarak sunulan ve bağımsız analiz raporlarını da içeren dosyada ürünlerde ton balığı olmadığı iddiasının belgelendirildiği belirtiliyor. İddiaya göre sandviçlerde ton balığı değil, ton balığı görünümü verilen bir karışım yer alıyor. Davacılara göre firma ürünlerinde ton balığı var diyerek tüketicileri kandırıyor ve firmanın ürettiği ton balıklı sandviçleri tüketen herkesi dava açmaya davet ediyor. Tüm bunlar olurken firmanın ABD’deki sözcüsünden iddialarla ilgili “ciddiyetsiz” ve “temelsiz” şeklinde bir cevap gelmişti.

Bu süreçte dün ajanslara düşen bir haber ise bu iddiayı farklı bir boyuta taşıdı.Türkiye’de firmaları tüketiciye karşı orantısız olarak koruyan mevcut sistem, ülkedeki gazetecilerin durumu ve haksız rekabet gibi bir saçmalığın olduğu bir ortamda asla gerçekleşmeyecek bir şey yapıldı. İddiaları araştıran bir New York Times muhabiri söz konusu ton balığı sandviçlerinden birini alarak dondurdu ve uygun koşullarda analiz yapmayı kabul eden – fakat isminin yayınlanmasını istemeyen – bir analiz laboratuvarına gönderdi. 1 aylık süre sonunda laboratuvardan gelen analiz sonucuna göre sandviçte ton balığı DNA’sına rastlanmadı. Laboratuvar bu durumla ilgili iki olasılık ortaya koydu. Bunlardan biri üründe ton balığı olmadığı yönündeyken, diğeri ise ton balığının çok fazla işlenmesi sebebiyle tanımlama yapılamaması yönündeydi.

Diğer bir yandan ton balığı DNA’sının pişirildikten sonra zarar gördüğü yönünde bilgiler olsa da, DNA’nın tamamen yok edilmesinin böyle bir durumda beklenmediği belirtiliyor. New York Times muhabiri tarafından yapılan analiz raporuna firma tarafından bir cevap verilmezken, bazı uzmanlar söz konusu durumda farklı bir balık türü kullanıldıysa da, bunun Subway firmasının değil, ton balığı üreticisi firmanın sorumluluğunda olduğunu savunuyor. Yemek eleştirmeni Bay Sutton ise konuyla ilgili olarak farklı bir açıdan bakarak; Böyle olaylar sonrasında ülke ve dünya çapında daha fazla insanın tedarik zincirlerinin her adımını düşünmeye başlaması ve tükettiklerini sorgulamasına neden olacağını belirtiyor. #NeYediğiniziBilin



Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri