Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin 12 ilden katılımcılarla gerçekleştirdiği Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü’nün sonuçları rapor halinde paylaşıldı. Rapora göre koronavirüs salgını sebebiyle bağışıklığını güçlendirmek isteyen her 2 kişiden 1’i gıda takviyesi kullanmaya başladı. En çok kullanılan takviyelerin sırasıyla D, B12 ve C vitamini olduğu belirtildi.

Yine raporda beslenme alışkanlıkları da sorgulandı. Buna göre kadınların gerek su gerekse organik sebze ve meyve tüketimine dikkat ettikleri, paketli hazır gıda tüketimine karşı temkinli oldukları ortaya kondu. Buna karşın dışarıdan sipariş verilirken duyulan endişe koronavirüs salgını sürecinde Mayıs ayında %67’den Temmuz ayında %43’lere geriledi. Günde 2 öğün beslendiğini belirtenlerin oranı son 4 ayda yüzde 50’nin üzerinde kalırken, katılımcılar 2 öğün beslenme tercihlerinin sebebini ihtiyaç duymama, kilolarını koruma ve canlarının istememesi şeklinde sıraladı. Her 10 kişiden 4’ünün ise sabah kahvaltısı ve akşam yemeğini aksatmadığı ortaya kondu. Raporda kadınların ise %66’sının ara öğün tükettikleri belirtilirken, ara öğünler arasında ise meyve %79’luk oranla ilk sırada yer aldı.
Raporun gıda takviyeleriyle ilgili araştırmaları aynı zamanda koronavirs sürecinde kullanımın artışını da ortaya koydu. Rapora göre gıda takviyelerinin gıda olduğunu düşünenlerin oranı Temmuz ayında %35 olarak gerçekleşti. Rapora göre gıda takviyelerini ara öğün olarak görenlerin oranı %42 iken, ilaç olduğunu düşünenlerin oranı ise %23 olarak dikkat çekti. Araştırmaya göre son 3 ayda gıda takviyesi kullananların oranı %53 olarak belirlendi. Gıda takviyesi kullananların %88’inin vitamin takviyeleri tükettiği ortaya kondu. Tüketilen vitaminler sırasıyla D,B12 ve C vitaminleri olarak rapora yansıdı. Gıda takviyesi kullananların tercih sebepleri arasında ilk sırada “bağışıklık sistemini güçlendirmek” gelirken, takviye kullanmayanların en önemli nedeni ise fiyatların yüksekliği olarak dikkat çekti.
Yine raporda gıda takviyelerinin kullanımında en önemli referans noktasının doktorlar olduğu gözlenirken, takviye edici gıdaların referans olarak aldığı meslekler arasında diyetisyenlerin etkin rol oynamadığı anlaşılıyor. Raporda referans olarak doktorları, eczacılar ve aile, çevre ve arkadaşların izlediği belirtiliyor. Bu süreçte sosyal medyada yapılan yayınların da takviye edici gıdaların tüketiminde rol oynadığı raporda yer alan tespitler arasında yer alıyor. #NeYediğiniziBilin