Arı deyince hepimizin aklına ilk başta bal gelse de; aslında arıların gerek çevreye gerekse insanlığa katkıları çok daha geniş çaplıdır. Belki de bütün dünyadaki bitki ve hatta canlı dengesini bir arada tutan tozlaşmaya arıların katkısı tartışılamaz kadar büyüktür. Bal arıları bitkilerin üremesinde aktif olarak yer alan taşıyıcılardır. Arılar kendi gereksinimlerini karşılamak amacıyla bitkiden polen ve nektar alırken aynı zamanda bitkinin çiçeklerinin de tozlaşmasını yani üremesine katkı sağlamaktadır. Arılar çiçekli bitkilerden bal özü yani nektar alırken polen tozları vücutlarına yapışmakta ve arıların bacakları yardımıyla arka bacaklarındaki polen sepetçiklerine dolmaktadır. Arılar kovanlara geri döndüğünde bu polenleri petek gözlerine bırakırlar. Polen özellikle arıların büyüyüp gelişmelerini tamamlamaları ve salgı bezlerinin gelişmesi için gerekli başlıca protein kaynağıdır. Protein haricinde içeriğinde yağ, karbonhidrat, lif gibi besin öğelerinin yanısıra vitaminler ve mineraller de barındırır.

Dünyada “Tam Gıda” olarak tanımlanan tek gıda olan polen bitkilerin üreme hücresi olan polen, arılar tarafından yavru beslenmesinde ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılıyor. Bileşiminde, vitaminler, mineraller, aminoasitler, fenolik ve flavonoid bileşenler ile yaklaşık %30 oranında protein bulunuyor. BEE’O markasıyla Anadolu’daki sözleşmeli arı çiftliklerinden toplanarak üretilen Polen 150 gr.’lık kavanozlarda satışa sunuluyor.

Gelelim ürünün besin değerlerine; ürün 100 gr.’da 246 kcal enerji içeriyor. Bu kalorinin %43,9’u Karbonhidrattan gelirken %38’i Proteinden geliyor. Öyle ki; ürün 100 gr.’da 23,7 gr. Protein içeriyor. Polenin protein değerini şöyle anlatabiliriz. 100 gr. Polenin içerdiği protein oranı yer fıstığından, yeşil mercimekten, birülceden, fasulye ve hatta hindi etinden daha yüksektir. Bu oran olgunlaştırılmış kaşar peyniri ve pişmiş döner etine ise neredeyse denktir. Bu haliyle çok yüskek bir protein kaynağından bahsediyoruz. Tabii bu durum arıların polenleri topladığı Anadolu coğrafyasının da bir getirisi ve bizlere hediyesidir. Dikkat çeken bir diğer bileşen ise; lif oranıdır. Öyle ki, 100 gr. Polen 13 gr. Lif içermektedir. Bu lif oranı da polenin birlikte tüketilmesi halinde alınan karbonhidrat veya şekerin vücutta daha uzun sürede kana karışacağı, kan şekerini dengede tutacağı ve tok kalma süresini de uzatacağı anlamına gelmektedir.

Polen içeriğinde bu besin değerleri haricinde önemli vitamin ve mineraller de yer almaktadır. Buna göre 100 gr. polen 1,8 gr. B2 vitamini, 15,7 mg. B3 vitamini, 2,8 mg. B5 vitamini ve 0,9 mg. B6 vitamini içermektedir. Ayrıca 35 mg. C vitamini ve 1,4 mg. E vitamini bulunmaktadır. Polen aynı zamanda yüksek oranda demir ve fosfor içermektedir. Analiz verilerinde dikkatimizi çeken bir diğer husus ise polendeki kalsiyum oranıdır. Öyle ki; 100 gr. polen 225 mg. kalsiyum içermektedir – ki bu oran 1 bardak süte neredeyse eşdeğerdir. Bu haliyle poleni birçok yemeğin yanısıra yoğurt, süt gibi kalsiyum kaynaklarıyla tüketerek, kahvaltılarda değerlendirerek öğünleri zenginleştirmek mümkündür. #NeYediğiniziBilin

🔎BEE’O Polen Besin Değerleri
👉Enerji 246 kcal
👉Karbonhidrat 27 gr.
👉Yağ 4,8 gr.
👉Protein 23,7 gr.
👉Lif 13 gr.
👉B2 vitamini 1,8 mg.
👉B3 vitamini 15,7 mg.
👉B5 vitamini 2,8 mg.
👉B6 vitamini 0,9 mg.
👉Folik asit 0,5 mg.
👉C vitamini 35 mg.
👉E vitamini 1,4 mg.
👉Demir 14 mg.
👉Fosfor 530 mg.
👉Kalsiyum 225 mg.
👉Magnezyum 148 mg.
👉Mangan 100 mg.
👉Sodyum 44 mg.
👉Çinko 7,8 mg.
👉Bakır 1,4 mg.
📌Not: Besin Değerleri 100 gr. ürün için verilmiştir.
Bu bir Sponsorlu içerik yayınıdır. Sponsorlu içerik yayınlarımız, firmaların talebi doğrultusunda belirlenen ürünlerin marketlerde/eczanelerde tarafımızca bizzat tespit edilerek incelenmesiyle oluşturulur. Sponsorlu içerik yayınları Gıda Dedektifi’nin bir gelir modeli olup, ücret karşılığında hazırlanmakta, öznel öneri ya da yorumlar içermeksizin tarafsız ve bağımsız yayıncılık ilkesinden ayrılmadan takipçilerimize sunulmaktadır.
gıda dedektifi
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.