Gündem Özel

Tahıl krizinin çözümü için Türkiye devreye girdi: Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet Rusya’ya gidiyor.


Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkilerinin katılacağı toplantı önümüzdeki hafta İstanbul’da yapılacak. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada “Tahıl sorununun çözümü için bu hafta içinde Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet Rusya’ya gidecek.” denildi.

Ukrayna limanlarında 4,5 milyon ton tahıl mahsur - Dünyadan Haberler

CNN Türk Muhabiri Arda Erdoğan CNN Türk canlı yayınında Rusya-Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana barış için çok yönlü diplomasi yürüten Türkiye’nin savaştan kaynaklanan küresel gıda tedariki sorununu çözmek için devreye girdiği belirtildi. Arda Erdoğan canlı yayında şu bilgileri verdi; “Türkiye, Ukrayna’daki tahıl stoklarının güvenli şekilde küresel pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla mekanizma oluşturmak için bir süredir diplomasi trafiği yürütüyor. Dörtlü toplantının önümüzdeki hafta Türkiye’de gerçekleştirilecek. Ama onun öncesinde bu hafta Türkiye’den bir askeri heyet Rusya’ya gidecek. Bu hafta içinde Türkiye’den Rusya’ya bir askeri heyet gidecek. Heyet atılacak adımları değerlendirecek. O heyetin temaslarını tamamlamasının ardından önümüzdeki hafta sonu İstanbul’da 4’lü bir toplantı gerçekleşecek. Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM temsilcileri anlaşmaya varacaklar. Sonuç alınmaya çok yakın. O toplantıya BM Genel Sekreteri Guterres ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılması da beklentiler arasında.”

Reuters: Türkiye, tahıl ihracatı konusunda Ukrayna ve Rusya ile görüşmeler  yapıyor - Medyascope

Gelen haberlere göre görüşmelerde mutabakata varılması halinde bir ay içinde gemiler Ukrayna’dan hareket etmeye başlayacak. Buna göre önümüzdeki 6 ila 8 aylık süreçte İstanbul ve Çanakkale boğazlarını takip ederek dünya piyasasına açılması beklenen yaklaşık 35-40 milyon ton tahıldan bahsediliyor. Çeşitli kaynaklara göre halihazırda 20 milyon ton tahılın Ukrayna tarafında yer aldığı, yine 20 milyon ton tahılın ise Rusya tarafında bulunduğu belirtiliyor. İlk olarak Odessa limanında bekleyen yaklaşık 25 ticari geminin hareket ederek Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Odessa limanının hemen dışındaki bir alanın Ukrayna tarafından mayınlandığını bildiren Özge Erdoğan canlı yayında sürece ilişkin şu bilgileri verdi; “Bu kapsamda mayın temizliğine başlanmadan evvel oluşturulacak 3 adet güvenli koridorla Odessa civarında bulunan 4 limandan tahıllar dışarıya çıkarılmaya beklenecek. Koridorlardaki güvenlik de Ukrayna güçlerince alınacak. Rus tahıl ürünlerinin de bu mekanizma kapsamında dünyaya ulaştırılması, bölgeden çıkarılması bekleniyor. Rus tahılına dünyada bir yaptırım yok ancak Rus gemilerine uluslararası piyasalarda sigorta yapılmıyor. Bu kapsamda da mutabakata varıldı. Rusya güvence istedi. Amerikalılar da sigorta meselesi noktasında herhangi bir zorluk çıkarılmayacağını kendilerine ifade ettiler.”



Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri