Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun açıkladığı rapor çerçevesinde küresel gıda fiyat endeksinin 6 aydan bu yana düşüşe geçtiği görülüyor. Fakat buna rağmen Türkiye’de resmi yıllık enflasyon yüzde 83’ü aşarak artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan yıllık tüketici enflasyonu Eylül ayında yüzde 83,5 oldu. Gıda fiyatları aynı dönemde yüzde 92,4 yükseldi. FAO’nun Küresel Gıda Fiyat Endeksi ise aynı dönemde yıllık yüzde 3,8 artış gösterdi.

Veriler küresel gıda fiyatlarının 6 aydır aralıksız düştüğünü gösterirken, Türkiye’de ise ithalata ve dövizdeki dalgalanmalara bağlı olarak 2 yıldan bu yana aralıksız yükseliş kaydediliyor. Bu rapora göre, geçtiğimiz yıllarda “bağımsızlığımız gıdadan başlayacak” diyerek eleştirdiğimiz ithalata dayalı gıda politikasının sonuçlarını maalesef görüyoruz. Diğer yandan raporlar ithalata dayalı gıda politikası sebebiyle özellikle döviz kurlarının Türk Lirası karşısında değer kazandığı dönemde gıda fiyatlarının da Avrupa ve Dünyadan olumsuz olarak ayrıştığını gözler önüne seriyor.

Diğer yandan OECD ülkelerinde gıda fiyatlarının en çok arttığı ülke açık ara Türkiye olarak kaydediliyor. Ağustos ayı itibariyle gıda ve alkolsüz içecek fiyat endeksi Türkiye’de yüzde 90,3 artış gösteriyor. Aynı dönemde fiyatlar OECD ortalamasında yüzde 15; AB’de ise yüzde 14 olarak açıklanmıştı. Yıllık gıda enflasyonunda Ağustos 2022 rakamlarına göre Türkiye’de yüzde 90,3 olan gıda enflasyonu, Türkiye’den sonra en yüksek oranda Macaristan ve Litvanya’da görülüyor. Macaristan’da yüzde 33 olan gıda enflasyon rakamı, Litvanya’da yüzde 30,6 olarak kaydediliyor. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının en az yükseldiği ülkeler ise yüzde 3 ile İsviçre olarak kayıtlara geçiyor. #NeYediğiniziBilin