Gıda Dedektifi 2017 yılından bu yana binlerce ürünü market raflarından bizzat tespit ederek etiket incelemesi ve besin değerleri değerlendirmesi yaparak milyonlara ulaştırıyor. Gıda Dedektifi arşivlerinde 2017 yılından bugüne kadar binlerce ürünün bizzat market reyonlarından fotoğrafları yer alıyor. Bu fotoğraflar çerçevesinde yaptığımız değerlendirme kapsamında 2019 yılı Aralık ayında satışta olan Ülker Çokoprens ürünüyle, bugün raflarda olan Ülker Çokoprens ürünü arasında fındık püresi oranları açısından tam yarı yarıya fark olduğunu ortaya koyuyoruz. Fındıklı Kremalı Bisküvi olarak satışta olan ürünün fındıklı kremasının oranı aynı beyan edilirken, üründeki fındık oranının %6,6’dan %3,4’e düşürüldüğü görülüyor. Bu da ürünün 30 gr.’lık tek paketinde 1,98 gr. olan fındık püresi oranının yaklaşık yarı yarıya düşürülerek 1,02 grama indirildiğini gösteriyor.

Ürün içeriğinde 2019 yılında sadece Palm yağı yer alırken, mevcut içeriklerde Palm yağına ek olarak tam hidrojenize palm yağı, ayçiçek ve kanola yağları yer alıyor. Ürünün besin değerleri tablosunda üründeki yağ oranı değişmezken, doymuş yağ oranının arttığı görülüyor. 2019 yılındaki besin değerleri tablosuna göre ürün 30 gr.’da 7,8 gr. yağ içerirken, bunun 3,4 gramı doymuş yağ olarak görülüyor. Şu anda raflarda olan üründe ise yine toplam 7,8 gr. yağ bulunmakta olduğu anlaşılırken, ürüne eklenen tam hidrojenize palm yağının etkisiyle üründeki doymuş yağ oranının 3,6 grama yükseldiği anlaşılıyor. Öyle ki, ürüne ayrıca eklenen ayçiçek ve kanola yağları doymuş yağ oranı düşük yağlar olarak biliniyor. Üründeki palm ve tam hidrojenize palm yağı oranları ise tüketiciye beyan edilmiyor. Fakat içerik sıralamasının çoktan aza olduğu kuralı çerçevesinde üründe palm yağı ile tam hidrojenize palm yağı oranı, ayçiçek ve kanola yağlarından çok daha yüksek olarak anlaşılıyor. Üründe ayrıca kakao tozu oranının %1,2’den %1,3 yükseltildiği de görülüyor. Üründe bunun yanı sıra bileşenlerde herhangi bir değişim olmadığı gözleniyor. Üründe fındık püresi oranının azalmasına rağmen protein oranı aynı kalırken, 30 gr.’lık tek paketteki lif oranının da 0,6 gr.’dan 0,54 grama düştüğü anlaşılıyor.

Diğer yandan Gıda Dedektifi olarak 2019 yılı Aralık ayında bizzat reyonda tespit ettiğimiz ürünü baz almamıza rağmen, yaygın olarak ürünün satışını yapan süpermarketlerin internet sitelerinde üründeki fındık püresi oranının halen %6,6 olarak beyan edildiği görülüyor. Bu durum da ürünün içerik beyanının kısa süre önce değiştirildiği, bu değişikliğin yasal olarak ambalajlara yanısıtıldığı fakat süpermarket sitelerinde henüz bu çerçevede bir güncelleme yapılmadığı anlaşılıyor. Neredeyse ürünleriyle ilgili her haberimizde mesnetsiz iddia ve ithamlarla mahkeme yoluna giden ve yayınlarımızı kısıtlamaya çalışarak, sosyal medya hesaplarından Gıda Dedektifi’ni engelleyen Ülker firmasının bu konuda tüketiciye yapacağı açıklama merakla bekleniyor. #NeYediğiniziBilin