Avrupa Komisyonu Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi OLAF’ın yaptığı araştırma, Avrupa Birliği ülkelerinde ve İngiltere’de raflarda yer balların yarısının sahte olduğunu ortaya koydu. Araştırma çerçevesinde toplam 320 numune analiz edildi ve bunların 147’sinin yani %46’sının şuruplarla karıştırıldığı anlaşıldı. Sadece şeker şurubu değil, ürünlerde pirinç ve buğdaydan elde edilen nişasta bazlı şuruplarla da karıştırıldığı belirtiliyor.

Fakat olayın Türkiye’yi ilgilendiren boyutu çok daha önemli. Öyle ki, 320 adet numune baldan sahte çıkan 147 adedinin çoğunluğunun Türkiye ve Çin’den ithal edildiği anlaşılıyor. Diğer yandan İngiltere’nin de içinde bulunduğu Birleşik Krallık’ta market raflarından alınarak analiz edilen 10 bal örneğinin tamamının sahte çıktığı belirtiliyor. Rapor İngiltere’de paketlenen balların da çoğunlukla Çin’den ithal edilen ballar olduğunun altını çiziyor. Diğer yandan araştırma ballarda kullanılan pirinçlerle ithal ballar arasındaki maliyeti de kıyaslıyor. Raporda 2021 yılında ithal bal için AB ortalama birim fiyatının 2,32 €/kg olduğunu, pirinçten yapılan şeker şuruplarının ise sadece 0,40-0,60 €/kg değere sahip olduğunu belirtiliyor.

Rapor tespit edilen sahte balların üretici firmalarını ya da markalarını açıklamıyor. Fakat şu ana kadar tağşişli olduğu tespit edilen 147 adet balın farklı 133 işletme tarafından üretildiği ya da paketlendiği açıklanıyor. Bu işletmelerden 70’inin ithalatçı ve 63’ünün ihracatçı olduğu belirtiliyor. OLAF Genel Direktörü Ville Itälä konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise; “İç talep bizim yerli üretimimizden daha yüksek olduğu için Avrupa Birliği bal ithalatçısı konumunda. Herhangi bir suistimale karşı uyanık kalmamız önemli. Balla yapılan en yaygın dolandırıcılık tağşiş yoluyla, yani bal içeriğine maliyeti düşük malzemeler ekleyerek gerçekleşiyor. Ancak, etiketlerde ürünün asılsız olduğunu iddia eden menşe dolandırıcılığı örnekleri de bulduk.” ifadeleriyle sorunun tek taraflı olmadığını da ortaya koyuyor. #NeYediğiniziBilin