Gündem Özel

Japonya, ortaya çıkan Kuş Gribi vakaları sebebiyle Türkiye’den kümes hayvanı ithalatını askıya aldığını duyurdu.


Japonya Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı, geçtiğimiz ay Afyon’da meydana gelen kuş gribi vakaları sebebiyle Türkiye’den kümes hayvanı ithalatının geçici olarak askıya alındığını duyurdu. Yapılan açıklamada Türkiye Hayvan Sağlığı Kurumu’nun Dünya Sağlık Örgütü’ne Türkiye’deki bir kümes hayvanı çiftliğinde yüksek derecede patojenik kuş gibi salgınının doğrulandığı bildirdi. Yapılan açıklamada 13 Şubat 2023 Pazartesi günü itibariyle Türkiye’den kümes hayvanları ve diğer et ithalatının tamamı geçici olarak askıya alındı.



Gıda Dedektifi’nin yayınlarında da yer verdiğimiz üzere geçtiğimiz ay Türkiye’nin önemli yumurta ve kanatlı et üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar’da yaşanan kuş gribi vakaları sebebiyle bugüne kadar 22 işletmenin karantinaya alındığı ve 4,5 milyonu aşkın tavuğun itlaf edildiği öğrenilmişti. İlk olarak Başmakçı merkezli bildirilen kuş gribi vakaları sebebiyle Şubat ayının başında yetkililer inceleme yapmak üzere bölgeden numune almış, yapılan incelemeler sonrasında pozitif çıkan sonuçlar doğrultusunda geçen haftalarda Dinar ve Başmakçı’ya hayvan giriş çıkışları durdurulmuştu. Özellikle deprem felaketinin de yoğun olarak gündemde olduğu o süreçte konuyla ilgili bakanlıktan kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmamıştı.



Diğer yandan Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından İhracat Genel Müdürlüğü’ne yazılan yazıda 31 Ocak’ta Afyonkarahisar’daki bir çiftlikte rastlanan kuş gribi salgını sebebiyle Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı tarafından 13 Şubat 2023 itibariyle ülkemizden kanatlı ürünlerinin ithalatının geçici olarak durdurulmasına karar verildiği duyuruldu. Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 31 Ocak 2023 tarihi öncesinde üretilen ürünlerin ihracatına izin verilmesine dair Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı’ndan talepte bulunduğu fakat talebin uygun görülmediği anlaşılıyor. Buna göre, Japonya tarafından ancak 9 Ocak 2022 tarihinden önce paketleme dahil üretildiği ve sevkiyattan önce herhangi bir bulaşıcı hastalığın patojenine maruz kalmayacak şekilde depolandığı sağlık sertifikalarıyla kanıtlanan ürünler dışında herhangi bir ithalata izin verilmeyeceği belirtilmiştir.



Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı’na bir yazı daha yazıldığı öğrenildi. Bu yazıda ise salgının görülmediği 79 bölgede kanatlı ürünlerinin ek sertifikasyon ile ithalatına izin verilmesine yönelik talep iletildi. Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili henüz bir dönüş yapmadığı ve bu konudaki değerlendirmesinin beklendiği öğrenildi.



Yorum Yazabilirsiniz;


Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri