Gündem Özel

Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen narlar yüksek oranda pestisit tespiti üzerine piyasadan toplatıldı!


Avrupa Birliği’nin gıda güvenliği sistemi RASFF’te bugün yayınlanan uyarıya göre Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen narlarda insan sağlığına zararlı yüksek oranda tam dört farklı pestisit birden tespit edildi! RASFF sisteminde “Ciddi” uyarısıyla yayınlanan uyarıya göre piyasada yapılan rutin kontroller sırasında numune alınan narlarda yüksek oranda kimyasal tespit edildi. Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen narlar içeriğinde izin verilen sınırların üzerinde bir değil, tam dört farklı pestisit bulundu!



RASFF sisteminde yapılan bilgilendirmeye göre 21 Mart’ta yapılan tespit sonrasında bugün itibariyle insan sağlığına zarar verecek düzeyde pestisit içeren tüm ürünler piyasadan toplatıldı. RASFF’e yapılan bildiriye göre piyasada bu ürünlerden kalmadı. Yapılan tespitler çerçevesinde ürünler içeriğinde yüksek oranda Acetamiprid, Imazalil, Propiconazole ve Sulfoxaflor kimyasaları bulunmuştu. Numunelerden alınan analizler çerçevesinde Acetamiprid 0,024 mg/kg-ppm düzeyinde, Imazalil 0,2 mg/kg-ppm düzeyinde, Propiconazole 0,078 mg/kg-ppm düzeyinde ve Sulfoxaflor ise 0,028 mg/kg-ppm düzeyinde tespit edilmişti.



Peki bu kimyasallar tam olarak ne amaçla kullanılıyor ya da bunların insan sağlığına etkileri neler? İlk olarak Acetamiprid’den başlayalım. Acetamiprid, aslında neonicotinoid adı verilen bir tür böcek ilacı olarak biliniyor. Bu ilaç, özellikle yaprak bitleri, beyaz sinekler, tripsler ve çekirgeler gibi tarımsal zararlılara karşı kullanılıyor. Acetamiprid ayrıca evlerde hamamböcekleri, karınca ve örümcekler gibi haşere türleri ile mücadelede de – yani bildiğiniz böcek ilaçlarında da yer alıyor. Acetamiprid, sinir sistemine etki ederek böcekleri öldürürken bu nedenle kullanımı sırasında insanlar, evcil hayvanlar ve diğer yararlı böcekler gibi hedef olmayan canlıların da zarar görmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle, acetamiprid gibi böcek ilaçlarının doğru kullanımı ve uygulanması son derece önem taşıyor.



Imazalil ise mantar öldürücü bir pestisit olarak biliniyor. Bu bileşik, tarım ürünleri ve çeşitli gıda ürünlerinde, özellikle de turunçgiller, elma ve muz gibi meyvelerin depolanması sırasında mantarların büyümesini engellemek için kullanılıyor. Imazalil, özellikle Penicillium spp., Aspergillus spp. ve Alternaria spp. gibi mantar türleri üzerinde etkisiyle biliniyor. Bu mantarlar, meyve ve sebzelerde mantar enfeksiyonlarına ve çürümeye neden olabilirken, Imazalil, mantarların hücre duvarlarını bozarak ve mantarların büyümesini engelleyerek çalışıyor. Imazalil, insan sağlığı için toksik etkilere sahip olabildiği için dünya genelinde belirli imazalil kalıntı limitleri belirlenmiş olup gıda ürünlerindeki kalıntı düzeyleri kontrol edilmesi önem taşıyor.



Propiconazole ise etken maddesi triazol olan bir fungisit veya mantar öldürücü olarak biliniyor. Tarımsal üretimde, hububat, mısır, üzüm, sebzeler, meyveler ve diğer bitkilerde mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılıyor. Propiconazole, mantarların hücre duvarlarını ve zarlarını hedef alarak çalışıyor ve mantarların büyümesini ve çoğalmasını önleyerek bitki sağlığını koruyor. Bunun yanında Propiconazole’un kullanımı, dünya genelinde belirli kalıntı limitleri belirlenmiş olup, gıda ürünlerindeki kalıntı düzeyleri kontrol edilmesi önem taşıyor.



Sulfoxaflor ise böcek öldürücü bir insektisit olarak biliniyor.. Sulfoxaflor, tarımsal üretimde, özellikle meyve, sebze ve tahıl ürünlerinde zararlı böceklerle mücadele etmek için kullanılıyor. Sulfoxaflor, böceklerin sinir sistemi üzerinde etki ederek, sinir impulslarının iletimini engellerken, böceklerin ölümüne neden oluyor. Sulfoxaflor, özellikle yaprak bitleri, trips, beyaz sinekler ve kelebekler gibi zararlılara karşı etkisiyle biliniyor. Sulfoxaflor kullanımı, belirli kalıntı limitleri ile sınırlı olup, gıda ürünlerindeki kalıntı düzeyleri kontrol edilmesi önem taşıyor. Diğer yandan bazı ülkelerde, Sulfoxaflor’un arılar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle kullanımı yasaklanmıştır. veya kısıtlanmıştır. #NeYediğiniziBilin





Comments are Closed

Teknoloji Çözüm Ortağı: Vero Bilgi Teknolojileri